neděle 15. února 2015

Sword Art Online

 

Název: Sword Art Online (SAO)
Autor: Kawahara Reki
Díly: 25

Příběh:
V blízké budoucnosti (rok 2024) a jako první svého druhu, byla stvořená nová VRMMORPG hra s názvem Sword Art Online, v které se hráči ocitnou ve virtuální realitě, kde ovládají svého avatara tělem i myslí díky speciální technologii NerveGear. Po oficiálném spuštění však na hráče čeká nemilé převapení - nemůžou se odhlásit. Zůstává jim tedy jediná možnost, a to projít celou hru (rozdělenou na 100 úrovní) a porazit posledního bosse. Aby to však nebylo takové jednoduché... když hráč zemře ve virtuální realitě (nebo se ho někdo z venčí pokusí násilím odpojit), NerveGear ho usmrtí ve světe reálném. Jejich boj o prežité právě začal...
(Shirai.cz, upraveno)
 *

No.. jak s tím začít? Na tohle anime jsem se chystala už hodně dlouho. Líbil se mi námět, mělo to kladné ohlasy (v současnosti je to nejpopulárnější anime na Shirai a 10. nejlíp hodnocené).. a hlavní postava je strašně kawai. (Jop, už i já).
Tak jsem se do toho pustila - první jeden díl u kámošky minulý (nebo už předminulý..?) týden, potom pauza, protože jsem sledovala Another a No Game No Life, pak ve čtvrtek pět dílů večer.. a zbytek včera. Totiž.. u patnáctého nebo šestnáctého dílu jsem mamce slíbila že "dodívám díl a jdu spát" ale znáte to. Nakonec jsem šla spát ve tři ráno.
SAO je naprosto úžasné, napínavé, akční a skvěle vymyšlené. Navíc mě to dost fascinuje, protože kendó a obecně boj s mečem mám strašně ráda a už od mala jsem to chtěla umět, hehe. (Jako malá jsem chtěla být rytířem, ale to jsem tahat nebudem..). Samozřejmě ale nebylo naprosto "bezchybné". Co bych třeba vytkla, to bylo rozdělení obsahu, nebo jak to říct. Prostě - je to Sword Art Online, ale v SAO je jen něco málo přes polovina příběhu a obecně, na to, že tam strávili dva roky.. myslím, že to mohli líp rozvinout (a ještě by to bylo delší, což by bylo super).

Postavy byly dobře vymyšlené a měla jsem je ráda. Hlavní postava, Kirito, byl strašný ťutík a měla jsem ho ráda úplně od začátku. Byl hodný, ale zase ne takový ten úžasný "hrdina" který vždycky všechny zachrání a vždycky všecko dokáže a vždycky udělá tu nejlepší možnou volbu a vždycky bude zachraňovat svoje přátele i kdyby ho to mělo zabít. Okey, k některým zmíněným věcem neměl zas tak daleko, ale prostě to nebyla taková ta "dokonalá" postava. K tomu to byl tak trochu samotář (hlavně ze začátku), trochu drzý a upřímný a nosil černé oblečení. (tádydádydá).
Pak tu byla Asuna, která byla trochu vážnější než Kirito, ale taky jsem ji měla ráda. To, jak spoustu věcí brala strašně vážně a furt se s Kiritem hádala mě zezačátku trošku štvalo, ale pak jsem si ji oblíbila. Kirita jsem měla radši, ale ona byla taky fajn.
Dále tam byla spousta postav, hlavně kladných (záporáky většinou nahrazovali bossové / mobové, ale i tak by se tam nějací našli..), například Yui, Lisbeth, Sachi, Klein, Agil... a další. Ale tady tyhle zmíněné jsem si oblíbila asi nejvíc. Minimálně Yui & Sachi mě dokázaly rozbrečet. Asi se ze mě stává fontána, protože u tohohle anime jsem brečela docela často a to se za citlivku zrovna nepovažuju.

Co se týče animace / kresby.. ta se mi hrozně líbila, byla taková roztomilá (no jo, je to moe) a prostě super. Na tom není co řešit. Skvělá byla i hudba, opening mám v mobilu stáhnutý jak anglicky tak japonsky,.. druhý opening i ending už teda nic moc, ale to je normální, většinou druhý opening za moc nestojí. (Například Death Note.. druhý ending ještě jo, ale opening je příšerný). I ta hudba u různých akčních scén je úžasná.

Tak abych to shrnula - SAO je úžasné anime u kterého se zasmějete i si zabrečíte, kde nechybí akce a skvělá hudba. Druhá polovina za tou první trošku pokulhává a svět SAO by se dal rozvinout do více podrobností, přecejen tam byl začátek a konec a pár věcí mezi tím.. a kam se vypařila většina těch dvou let?!

6 komentářů:

  1. musím říct že s tebou souhlasím, ale to jen do té doby než jsem viděla něco stokrát lepšího. a ne jen jednu věc. ano, Sao je velmi populární a taky ne. ale zdaleka není nejlepší. v mém žebříčku by byla asi v prví desetine nebo těsně pod. je mnoho lepších Anime. tím ale neříkám, že tohle stojí za houby. svůj názor si musí každý vytvořit sám. tohle je můj.

    OdpovědětVymazat
  2. Jo, tak tohle není nic pro mě :D Ale skvělá recenze :)

    OdpovědětVymazat
  3. Anime miluji a myslím si, že jsi mi právě ukázala další, na které se začnu koukat :D

    OdpovědětVymazat
  4. SAO patří mezi mé top anime :) I když, první série byla o dost lepší, než ta druhá...kde tedy byla dobrá část s GGO (odkud je i moje oblíbená postava, kterou se chystám cosplayovat) :)
    Jinak - zaujala mě zmíňka o NGNL - to je dost dobré anime, moc se mi líbí barevné zpracování (které je právě pro NGNL charakteristické) a úžasnou malou Shiro :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já část z GGO měla hrozně ráda a pak se mi líbila ta část s Yuuko :) Ale ta vsuvka s Excaliberem (a stejně jsem nepochopila, proč že to psali s E a ne s U) to docela pohřbila O.O
      NGNL je úžasné, už jsem ho viděla třikrát (teď ho sleduju po čtvrté) a furt mě to baví.. to se jen tak někomu nepovede :D SAO a NGNL jsou spolu s Inou Battle Within Everyday Life (proč to má tak dlouhý název?! -.-) asi moje nejmilejší anime :)

      Vymazat
  5. Jdu si to najít online na netu a taky se na to kouknu :D Já dokoukala jen jedno celý anime a to Zápisník smrti takže si toho musím pustit víc a toto vypadá úžasně :D

    OdpovědětVymazat