pondělí 23. března 2015

RC || Hunger Games - Síla vzdoru

"Jiskra zažehla požár.. a jestli shoříme my, vy shoříte s námi!"

 HUNGER GAMES – Síla vzdoruNázev: Hunger Games - Aréna smrti
Original: The Hunger Games - Mockingjay
Autor: Suzanne Collins
Přeložil: Zdík Dušek 
Díl: 3. 
Série: Hunger Games
Naklsatelství: Fragment
Rok vydání: 2013 / original 2010
Žánr: dystopie, dobrodružný
Počet stran: 344
Hodnocení obálky: 9,5/10


Anotace:
Jmenuji se Katniss Everdeenová. Proč nejsem mrtvá? Měla bych být.
Proti všem očekáváním přežila Katniss hladové hry dvakrát, ale ani poté nemá klid. V zemi Panem vypuklo povstání. Kapitol je naštvaný a chce pomstu. Kdo by měl za nepokoje zaplatit? Katniss. A co je nejhorší? Prezident Snow dal jasně najevo, že v bezpečí není vůbec nikdo…
Bude připravovaná revoluce v čele s Katniss úspěšná? Cena může být hodně vysoká...
Třetí, závěrečný díl světového knižního bestselleru.

Děj:
Katniss přežila Hladové hry.
Dvakrát.
Třináctý kraj není mýtus.
Kraje se bouří.
Jak dopadne revoluce? Bude to jen mezikrok k další etapě hrůzovlády Kapitolu? Nebo přinese svobodu?
Dívka v plamenech stále hoří..
..nebo ne?

Názor:
Tenhle díl je obecně z celé série považován za nejslabší. S tím tak úplně nesouhlasím. Samozřejmě, první díl byl nejlepší, ale za nejslabší považuju díl druhý. Tahle kniha taky nic moc, ale furt mě bavila více než dvojka. Možná je to tím, že mám ráda revoluce.
Zase stejná věc jako u Vražedné pomsty - bylo tam spoustu částí, které mě k smrti nudily. Neustále se tam probíralo to stejné. Katniss má depku. Řeší milostný trojúhelník. Má vést lidi a být xichtem revoluce. Má depku. Řeší trojúhelník...
A pod tím vším jsou pohřbené ty zajímavé části. Pár napínavých scén, pár chvílí, kdy se Katniss chová normálně a já ji dokážu celkem chápat..
A ještě jedno pozitivum - konečně nějaký díl, kde furt neoxiduje Peeta. Hurikán už taky není to co býval a občas se chová jako totální kretén, ale furt lepší než Peeta. V druhé části se Peeta sice vrací na scénu, ale aspoň tam není tolik.
Konec se mi celkem líbil, i když je pravda, že se mi nezamlouvalo vyřešení onoho slavného trojúhelníku, který naplňoval celou knihu.
Abych to shrnula - o trochu lepší než dvojka, pár dobrých částí, revoluce.. a zase typický trojúhelník, Katnissina depka..
Na závěr mě napadá ještě poslední pozitiva - První:obálka se opravdu povedla, kombinace modré a černé je krásná! A druhé - Hanging Tree / Oběšencův strom, písnička, jež se v knížce objevuje, je naprosto fantastická a já jsem nemohla jinak než se naučit českou i anglickou verzi na zpaměť a tu druhou si stáhnout do mobilu.

Hodnocení:
65%
Nemesis Moriko

Ukázka: není k dispozici

Autor:
Suzanne CollinsSuzanne Collinsová se tvorbě pro děti věnuje už od roku 1991, kdy začala psát scénáře k televizním pořadům pro děti, například Clarissa Explains it All nebo Clifford´s Puppy Days. Několik pořadů, na nichž se autorsky podílela, bylo nominováno na prestižní televizní cenu Emmy.
Při práci na dětském pořadu Generation O! se setkala se spisovatelem Jamesem Proimosem, který ji přemluvil, aby zkusila napsat také nějakou dětskou knihu.
Když jednoho dne listovala Alenkou v Říši divů, napadlo ji, že venkovské prostředí příběhu se musí dětem, které podobně jako ona vyrostly ve velkoměstě, zdát neuvěřitelně vzdálené. Ve městě, jako je New York, se přece spíš než do králičí nory můžete propadnout do kanalizace. A když se vám to stane, jen těžko se ocitnete uprostřed čajového dýchánku. Co byste tam místo něj tak mohli najít? Právě o tom pojednává její prvotina, The Underland Chronicles (Podzemní kronika).
Suzanne Collinsová žije v Connecticutu společně se svojí rodinou a dvěma divokými kočkami, které se usadily na jejich zahradě.

Zdroje:
obálka, ukázka - Fragment
informace o knize, anotace - kniha
o autorce, autorčina fotografie -  Databázeknih.cz
Odkazy:
Autorka / Databázeknih.cz
Kniha / Databázeknih.cz
Předchozí recenze / Následující recenze / Všechny recenze
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji a za pozdní sepsání recneze se omlouvám nakladatelství FRAGMENT.
Knihu lze zakoupit ZDE.

2 komentáře:

  1. Nevím, mě trojka přišla taková roztahaná a přeplácaná, s procenty souhlasím. Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tohle jsem četla už dávno, ale vím, že se mi hodně líbila. :)

    OdpovědětVymazat