sobota 14. března 2015

RC || Hunger Games - Vražedná pomsta

 Tak... k sepsání téhle recenze jsem se dokopávala hodně, hodně dlouho..


Vražedná pomstaNázev: Hunger Games - Vražedná pomsta
Original: The Hunger Games - Catching Fire
Autor: Suzanne Collins
Přeložil: Zdík Dušek 
Díl: 2. 
Série: Hunger Games
Naklsatelství: Fragment
Rok vydání: 2013 / original 2009
Žánr: dystopie, dobrodružný
Počet stran: 336
Hodnocení obálky: 9/10



Anotace:
Jmenuji se Katniss Everdeenová a zvítězila jsem v posledních Hladových hrách.
Strhující příběh lásky a touhy po přežití ve světě plném útlaku a nesvobody pokračuje!
Katniss dosáhla vítězství v Hladových hrách aktem vzdoru proti všemocnému Kapitolu a jeho krutým pravidlům. Katniss s Peetou očekávají pomstu mocných...
Překvapivé výsledky zápasu v drsné reality show však povzbudily obyvatele země Panem, aby se postavili k odporu, a v krajích se formuje odboj. Podaří se zabránit krvavému střetnutí nebo se plamínek vzpoury rozhoří naplno?
Druhý díl světového knižního bestselleru.
Děj:
Katniss zvítězila v posledních Hladových hrách.. aby zachránila i Peetu, uchýlila se k zoufalému řešení.. tento kousek však rozdmýchává v krajích nepokoje. Takhle jiskra vzdoru by mohla být pro Kapitol zničující.. jak to zastavit? Třetí Čtvrtohry se blíží..

Názor:
No.. jak to říct. Tahle kniha mě prostě fakt zklamala.
Pamatuju si, že když jsem dočetla první díl HG, byla jsem prakticky v extázi, hned se pustila do druhého a líbil se mi snad ještě víc. Když jsem přečetla první díl Hunger Games podruhé, moje dojmy už byly trochu vlažnější, stejně jako očekávání vůči tomuhle dílu. A přesto mě to zklamalo. Nevím, co mě na tom předtím bavilo. Jop, poslední část, ta v aréně, byla plná akce a chytla mě a z velké části je to důvod, proč knihu hodnotím tak jak ji hodnotím. Tehdy jsem nachvilku pochopila, z čeho jsem byla předtím tak unešená.
Ale prvních cca 200 stran..? Nuda. Nuda. Nuda.
Celé se to motá okolo milostného trojúhelníku Peeta - Katniss - Hurikán. Katniss mě nyní už neustále štvala, o Peetovi ani nemluvím, toho jsem nesnášela od prvního dílu. A Hurikán tam měl málo prostoru. Občas to "okořenili" vyhrožováním Snowa nebo nějakou jinou akcičkou za kterou mohl Kapitol. A pak to zase zapadlo do stejných kolejí - "Koho si sakra mám vybrat?"
Výjímečně se tam našly části, kdy mě knížka bavila, ale jinak jsem počítala stránky do konce. Fakt, nebýt té poslední třetiny..
zkrátka, scény z arény sice byly jen takové upgradované opáčko z prvního dílu, ale bylo to čtivé a Katniss konečně neměla čas se zaobírat svým složitým milostným životem. A nejpovedenější část celé knihy.
A nemám k tomu co víc říct. S prvním dílem se to nemůže ani zdaleka rovnat a já opravdu nechápu, co mě na tom tak bavilo. Myslím, že tohle jedna z těch knih, co poputuje někam dozadu poslední poličky v knihovničce a hezky dlouho nebude vytáhnutá, pokud ji teda nebudu někomu půčovat. Howgh.

Hodnocení:
50%
Nemesis Moriko

Ukázka: není k dispozici

Autor:
Suzanne CollinsSuzanne Collinsová se tvorbě pro děti věnuje už od roku 1991, kdy začala psát scénáře k televizním pořadům pro děti, například Clarissa Explains it All nebo Clifford´s Puppy Days. Několik pořadů, na nichž se autorsky podílela, bylo nominováno na prestižní televizní cenu Emmy.
Při práci na dětském pořadu Generation O! se setkala se spisovatelem Jamesem Proimosem, který ji přemluvil, aby zkusila napsat také nějakou dětskou knihu.
Když jednoho dne listovala Alenkou v Říši divů, napadlo ji, že venkovské prostředí příběhu se musí dětem, které podobně jako ona vyrostly ve velkoměstě, zdát neuvěřitelně vzdálené. Ve městě, jako je New York, se přece spíš než do králičí nory můžete propadnout do kanalizace. A když se vám to stane, jen těžko se ocitnete uprostřed čajového dýchánku. Co byste tam místo něj tak mohli najít? Právě o tom pojednává její prvotina, The Underland Chronicles (Podzemní kronika).
Suzanne Collinsová žije v Connecticutu společně se svojí rodinou a dvěma divokými kočkami, které se usadily na jejich zahradě.

Zdroje:
obálka - Fragment
informace o knize, anotace - kniha
o autorce, autorčina fotografie -  Databázeknih.cz
Odkazy:
Autorka / Databázeknih.cz
Kniha / Databázeknih.cz
Předchozí recenze / Následující recenze / Všechny recenze
RC || Hunger Games - Síla vzdoru (in progress)
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji a za pozdní sepsání recenze se omlouvám nakladatelství FRAGMENT.
Knihu lze zakoupit ZDE.

3 komentáře:

  1. Jej, konečně někdo, kdo není z Hunger games naprosto odrovnaný! :D Můžeme si podat ruce :D Já bych sice dala víc procent (tak 70 - 75), ale rozhodně nejsem z HG tak odvařená jako 99% populace.

    OdpovědětVymazat
  2. Tahle série má pár hlavních problémů, které dojem z knih kazí.
    1. Jedna půlka knihy nás nebaví - je nudná!
    2. Autorka se strašně moc stará o Katnissiny myšlenky! Popisuje je strašně zdlouhavě, takže když dočtu dvoustránkouvý prodlev jejích myšlenek, tak už nevím, co se dělo předtím!
    Našlo by se i dalších pár problémečků, ale tyhle jsou takové...důležité :)
    Mně osobně se tenhle díl líbil o trošičku víc než první :)
    Hezká recenze!

    OdpovědětVymazat
  3. Mno, já tehle díl mám (celkem ?) ráda.... I když asi méně než předchozí... No, vadily mi na něm některé trochu "podstatnější" věci -.-.
    karolina-kahounova.blog.cz

    OdpovědětVymazat