úterý 19. května 2015

RC || Bohové Olympu - Krev Polobohů

Saaa.... konečně jsem se dostala až k poslednímu dílu :-) Příště (až se k tomu dokopu, čili za hódně dlouho) by (snad) mohla být recenze na Enderovu hru (na knihu, ale budu to i trochu porovnávat s filmem..) - kdo z vás to četl? :)
(Hele, jsem jediná, kdo je tak divná a píše názor na knihu od konce? :D)


 Bohové Olympu – Krev polobohůNázev: Bohové Olympu - Krev polobohů
Original: The Heroes of Olympus 5 - The Blood of Olympus
Autor: Rick Riodran
Přeložil: Dana Chodilová
Díl: 5/5
Série: Bohové Olympu
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2015 / original 2014
Žánr: urban fantasy, dobrodružství, humor
Počet stran: 468
Hodnocení obálky: 9/10

Anotace:
Sedm polobohů včele s Percym čeká poslední a nejtěžší boj. Giganti, obludní pomocníci bohyně Gaiy, jsou připraveni zničit hrdiny z Velkého proroctví a s nimi i celý svět.
Tábor polokrevných je obklíčen římskými jednotkami a hordami nestvůr. Nutně potřebuje pomoc, ale ta je až na druhém konci světa. Obří socha Athény Parthenónské by mohla válku mezi Řeky a Římany zastavit a polokrevné usmířit. Míří ale kamenný kolos na správné místo, a hlavně, bude tam včas? Zbývá jen pár dnů. Pomstychtivá matka země Gaia se probírá z dlouhého spánku a k probuzení jí chybí jediné - krev dvou polobohů, krev Olympu!
(z fragment.cz)

Děj:
Dobrodružství našich hrdinů se blíží ke konci. Sváte Spes, bohyně naděje - den, kdy má Gaia povstat a paradoxně všechny naděje zničit,  se neúprosně blíží.. chybí už jen krev dvou polobohů - krev Olympu, která skropí pradávnou půdu..

Názor:
Závěrečný díl! Co k tomu dodat? Těšila jsem se prostě jako malé děcko - a kdo ne? Od začátku mě ale děsilo, že poslední díl je z celé série nejtenčí.. od druhého dílu ho dělí asi jen dvanáct stran, ale od zbytku je minimálně o takových čtyřicet padesát stran kratší. Od předchozího dílu, čtvrtého Hádova chrámu jej dělí stran pětaosmdesít. To je znatelný rozdíl.
A tak jsem se od začátku bála, že to bude uspěchané. Nebyla jsem tak úplně vedle. První to všecko běželo klasickým tempem - které je dost svižné už normálně.. ale jak se stránky četly a četly... a furt nic, prostě jsem se bála. Gaia, na to, jak s tím furt tolik nadělali, tam dostala hrozně málo prostoru.
Taky mě naštvalo, že chyběl pohled Percyho. První jsem skákala radostí, protože ač tam nebyl pohled Rachel, byl tam pohled Reynin... a hlavně pohled Nica! Když jsem to otevřela na stránce s nápisem Nico, vyskočila jsem radostí tak, že se divim, že jsem ve třídě nerozbila dataprojektor, který tak chytře visí přímo nad mojí lavicí. Další klad je taky až neúnosné možství zabijáckých hlášek... jednu bych vám tu dala, ale 1) nechcu spoilovat, 2) nepamatuju si přesné znění a knížka momentálně tvoří součást mé 'školní knihovny' (přechovávám ve skříňce 10 knih, většinou těch, které jsem někomu půčovala... nechce se mi je nosit domů a tak tam tvoří takovou železnou zásobu, aby vždycky bylo co číst).
Ohledně postav - novinkou je snad jen to, že zase vystrčil nos Oktávián Medvídkovrah (ono se o něm párkrát mluvilo i v jiných dílech, ale tady zase trošku víc) a dozvídáme se více o Nicovi a hlavně Reyně.
Ale shrneme to... (tadá... tohle je vpodstatě jediná část, která je opravdu recenze!) Smutně tedy musím konstatovat, že díl byl ze série asi nejslabší - ačkoliv byl velmi dobrý a čtivý, u riodranovky, navíc když je to závěrečný díl série, prostě čekám něco víc... a ne tak uspěchaný závěr. Ono furt nic, furt nic, furt nic, epická bitka s Giganty, juhú! Bum! Teď musíme porazit Gaiu, jinak zničí svět! Tři stránky.... pár závěrečných keců, kde už Gaia neměla co dělat a dí end! Jako really?
Co se ale musí nechat - obálka je naprosto luxusní a mi se líbí nejvíce ze všech dílů. Když zblízky zkoumám postavy tam navrchu, trochu mi ta grafika nesedí (obálky riodranovek se mi prostě nikdy nelíbí úplně), ale celkový dojem je prostě úžasný a obal mám sundaný jen proto, aby se mi nezničil a kniha mi seděla k ostatním, heh.

Hodnocení:

92%
Nemesis Moriko

Ukázka: TU

Autor:
Rick RiordanRick Riordan se narodil r. 1964. Téměř 15 let působil jako učitel angličtiny a historie na veřejných i soukromých školách v Kalifornii a texaském San Antoniu. Po těžkém rozhodování se povolání učitele vzdal a začal se plně věnovat psaní knih pro děti i dospělé, za které získal řadu cen, mimo jiné i tři nejprestižnější americké literární ceny v žánru mystery. Momentálně žije v San Antoniu se svou manželkou a dvěma syny.
(z databazeknih.cz)
Odkazy:
Recenze 1. / 2. / 3. / 4. dílu (připravuje se)
Zdroje obrázků:
obálka - fragment.cz
autorova fotografie - databázeknih.cz
ostatní obrázky v textu - google

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství FRAGMENT.
Knihu lze zakoupit ZDE.

3 komentáře:

  1. Ell: Recenzi jsem četla trochu na přeskáčku, abych se náhodou nedozvěděla nějakou důležitou zápletku, protože se chystám teprve na první díl.
    Jinak se omlouvám, že - opět - nepřišel dopis. Budu si muset přestat dávat termíny. Máme teď se třídou takový projekt, o kterém ti stopro napíšu, který mi bohužel požírá veškerý volný čas...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)
      to chápu, já to mám podobně s recenzema - vždycky "to napíšu...." a pak, ačkoli mám knížky dočtené týden po dodání, recenze píšu až týden po termínu :D

      Vymazat
  2. Ta obálka je fakt hustá! :3
    Super recenze :)

    OdpovědětVymazat