sobota 25. dubna 2015

RC || Čísla - Na útěku

http://www.knihcentrum.cz/fotocache/mid/http--d----l----l--img.pemic.cz--l--sortimg--l--017--l--8--l--5--l--0178564-23.jpgNázev: Čísla - Na útěku
Original: Time to Run
Autor: Rachel Ward
Přeložil: Marie Fulková
Díl: 1.
Série: Čísla
Nakladatelství: EGMONT
Rok vydání: 2011 / originál 2009
Forma: e-kniha
Žánr: fantasy (?)
Počet stran: 320
Hodnocení obálky: 10/10

Anotace:
Od chvíle, kdy zemřela její matka, Jem věděla o číslech. Věděla o nich už mnohem dřív, vlastně odmalička. Když se podívala někomu do očí, registrovala v nich číslo. Ale jeho význam zjistila v den, kdy její matka zemřela na předávkování drogami. Číslo znamenalo datum úmrtí.
Jem prožívala těžké dětství. Stěhovala se od jedné pěstounky k druhé a všude si připadala jako cizinec. Nejraději se toulala sama a tak tomu bylo i v okamžiku, kdy potkává kluka, jemuž přezdívají Pavouk. Náhodné setkání jí změní život. Nachází někoho opravdu blízkého a svět se rázem stává snesitelnější. Společně se potulují kolem jednoho z londýnských kanálů, klábosí o všem možném a pomalu se sbližují. Na jednom z výletů do města se stanou svědky tragického neštěstí, které Jem předem předpoví. Oni sami katastrofě uniknou, ale ta je jen začátkem událostí, které navždy otřesou jejich životy.

Děj:
Odmalička Jem vidí čísla - v očích lidí. Data úmrtí. Má těžký život, bydlí u pěstounů a s nikým se nebaví. Když ale potká Pavouka, kluka z jejich školy, všechno se začne měnit..

Názor:
Mno.. k téhle knížce jsem se dostala vlastně tak, že jsem si myslela, že jsem si ji spletla s druhým dílem. Prostě jsem si myslela, že děj druhého dílu bude v téhle knížce. Když jsem se k ní dostala, tak jsem zjistila, že jsem se trošku spletla no..
Druhý díl si furt chcu přečíst - ale musím říct, že tohle bylo fakt zklamání. Mělo to super nápad - někdo vidí data úmrtí? Děj prakticky žádný, čísla tam měla podle mě jen okrajovou roli, i na mě - třináctiletou holku  - působila nejedna scéna nerealisticky. Zápletka..? Asi jsem ji přehlédla. Styl psaní? Nudný, nedokázala jsem se začíst. Autorka často používala hovorovou mluvu a vulgarismy, což by mi samo o sobě nevadilo - někde jsem četla názor, s kterým mileráda souhlasím: "nelíbí se mi, když postavy mluví, jako by trávily celou dobu zavřené ve slovníku spisovné češtiny" - ale tady to působilo jako pěst na oko. Bylo to umělé, vtlačované kam se dá, (v tomto ohledu mně kniha připomněla nedávno recenzovanou Trhni si!) a navíc - slang mám celkem ráda, ale věci jako "voko", "vokno" a tak.. (prostě pražačtinu - "vo" místo "o") to mi celkem vadí.
Postavy - další velké zklamání. Neměli jsme příležitost dozvědět se něco víc o jiných postavách kromě ústřední dvojce - občas tam bylo pár slov o Pavoukově babičce a šlus. Tedy nemám možnost rozebírat kohokoliv jiného krom Pavouka a Jem.
Musím říct - ani jeden mi nepřirostl k srdci. Jem mě často dost štvala a Pavouk zase působil strašně nereálně. Na hlavní postavy byli dost placatí, nepropracovaní a nudní. Počítala jsem stránky do konce, abych se jich zbavila. Nemám o nich co říct - budu ráda, jestli si za týden vůbec vzpomenu na jejich jména.
Ale ať furt jen nesýčkuju - musím pochválit dvě věci: epilog, který se autorce povedl asi nejlépe (a je jediný důvod, proč zvažuju pokračovat s touhle sérií) a naprosto luxusní obálka. Je to taková ta obálka, na kterou se můžete dívat furt a vždycky tam najdete něco nového - ta se opravdu povedla.

Hodnocení:
35%
Za ten nápad...
Nemesis Moriko

Rachel WardUkázka: ZDE (.epub !!)

Autorka:
Rachel Ward bydlí v Bath ve Velké Británii se svým manželem a dvěma dospívajícími dětmi. Má ráda čtení, časná rána, vegetariánskou stravu, sledování filmů a brambory ve všech podobách. V současné době píše romány pro teenagery a mladé dospělé. Její první román, "čísla" byl zveřejněn v lednu 2009.


Zdroje:
ukázka, obálka, informace - KNIHCENTRUM.cz
informace o autorce a její fotografie - Databázeknih.cz
obrázky - google

Odkazy:
Kniha - KNIHCENTRUM.cz [tištěná forma]

Za poskytnuní recenzní e-knihy děkuji internetovému knihkupectví KNIHCENTRUM.
E-knihu lze zakoupit ZDE.

2 komentáře:

  1. Mám celou sérii doma no :D Takže to asi budu muset přečíst, když už ty knížky trůní na poličce :D Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mě se nelíbí ta obálka... Nevím, prostě je to nepoutavá kniha a asi po ní nikdy nesáhnu. :/
    Hezká recenze. :) Máš pravdu, ten nápad je zajímavý, možná by to bylo fajn zfilmované.. :D

    OdpovědětVymazat