pondělí 24. listopadu 2014

RC || Dračí oči - Černý jezdec

Ahoy!
Tady se hlásím s recenzí poslední z knih od Fragmentu, druhým dílem Dračích očí, jež nese název "Černý jezdec". A jak se mi kniha líbila? Dozvíte se v CČ!
Jinak, tento týden čekejte trochu více recenzí, jelikož jich mám pár rozepsaných už nějakou dobu a teď je chci dokončit. N. :)
 Dračí oči – Černý jezdecNázev: Dračí oči - Černý jezdec
Autor: Kristina Hlaváčková
Díl: 1.
Série: Dračí oči
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2014
Žánr: fantasy, dobrodružné
Počet stran: 424
Hodnocení obálky: 10/10

Anotace:
Princezna Elena se po osmi letech vrací domů. Život jí komplikují otravný učitel tance a matka, která hodlá dokončit její královskou výchovu. Krátké období spokojeného klidu však začnou narušovat útoky zákeřných létajících ještěrů a dalších nepřátel. Válka je na spadnutí. Armáda Berberů, černých jezdců se zahalenou tváří, se začíná připravovat na boj. Elena touží vyrazit s nimi, ale děvčata přece do války nepatří. Jedině snad ... kdyby o tom nikdo nevěděl?
Kolotoč nebezpečí, intrik, zrady a pradávných tajemství čí dál tím víc směřuje Elenu k jejímu předurčenému osudu. Dokáže čarodějka odolat tlaku a rozhodnout se správně? Pomůže kéralským národům k vytouženému míru, nebo se nechá zlákat mocí a uvrhne je do zkázy?

Děj:
Země Kéraly se spojují, aby táhly do války proti Nitramovi a ochránily své domovy. Elena chce také bojovat - ale ženy do boje nepatří. Musí se tedy do berberské armády dostat tajně! Jak to celé dopadne? Má Aliance vůbec nějakou naději?

Názor:
K téhle knize jsem se dostala vlastně náhodou, protože jsem si první díl "brala" jako recenzák chvíli poté, co vyšel tenhle. A tak se stalo to, že mi místo Čarodějky přišel tenhle díl (Čarodějka došla zpětně).
Ale knihu mám, takže se jdem podívat na to, jak se mi líbila..
popravdě, to tak úplně nevím. Chvílemi jsem sdílela nadšení mé kamarádky, která je na téhle knize absolutně závislá (myslím, že jsem ji zmiňovala i v recenzi I. dílu), chvílemi jsem se chytala za hlavu a měla sto chutí knihu odložit a nikdy se k ní nevrátit. Inspirace byla skoro stejně zřejmá jako v prvním díle, i když teď mi to trochu víc připomínalo Tolkiena (ale ne že by tam toho Eragona bylo málo). Sakra, občas jsem měla dojem, že autorka psala s nějakým omnibusem Odkazu dračích jezdců na kolenou a u toho sledovala maraton Hobita a Pána prstenů (a to bez nadsázky!).
Co mi na knize taky vadilo bylo to, že chvílemi se děj n-e-s-k-u-t-e-č-n-ě-v-l-e-k-l a chvílemi byl zase hrozně uspěchaný. A nejasný náznak milostného trojúhelníku (později dokonce ještě nejasnější náznak čtyřúhelníku) tomu taky nepomohl. Celý příběh mi občas připadal neuvěřitelně zmatený. Autorka vytvořila promyšlenější děj než v prvním díle, což je sice plus, ale připadalo mi, že se do toho zamotávala sama. Třeba Zakiho "tajemství" které asi mělo být nějaké extra odhalení moc nevyšlo. A i kdyby mi to nedošlo už když přišli do Kefetu (nebo někdy v té době), název kapitoly "Prvorozený" mi to okamžitě prozradil.
Co se stylu psaní týče, mám dojem, že autorka stále disponuje poněkud malou slovní zásobou a má neustálou potřebu vše několikrát opakovat, aby nám to náhodou neuniklo. Nejednou jsem na třech stránkách čtyřikrát četla spojení "Elenu bolel celý člověk" a mezi tím to bylo několikrát řečeno ještě jiným výrazem. Ale jinak ce to četlo celkem dobře a autorka se oproti prvnímu dílu o trochu zlepšila, třeba i v tom, že nás ušetřila oči ničicích spojení "Laskavý čtenář promine..". Nevím, jak to vysvětlit, ale její styl psaní bych charakterizovala jako takový.. upřímný. Těžko se to vysvětluje. Ale v knize se našlo i pár vtipných hlášek a to je pro mě docela plus.
A abych neopomíjela postavy.. těch nám tu pár přibylo. Například Ice, Damian, Deshiel, Nef.. ale co se těch starších týče - připadá mi, že mají stejné charaktery jako v prvním díle. Že se vůbec nezměnili, neprošli žádným vývojem. Elena se v osmi chovala stejně jako v šestnácti, Michael v dvanácti stejně jako ve dvaceti. Což mě celkem zaráží, když mezi začátkem prvního a koncem druhého uběhlo téměř deset let. Ale budiž..
Abych to shrnula, kniha má hrozně moc záporů a chvílemi bych ji někam odložila, ne rovnou zahodila do kouta, ale má i své klady a druhý díl byl o něco lepší než první. A taky si prostě stojím za názorem, že pro nenáročnější čtenáře je to skvělá kniha.

Hodnocení:
Druhý díl byl o něco lepší než první.. a stále si stojím za názorem, že pro ty, kdo nejsou příliš nároční čtenáři a/nebo nečetli Eragona je to dobrá volba.
75%
Nemesis Moriko

Ukázka: ZDE (.pdf)

O autorce:
Kristina HlaváčkováKristina Hlaváčková se narodila v roce 1979 v Praze. Část svého dětství strávila s rodinou v Nigérii. Začala psát velmi brzy, většinou ale "do šuplíku". Na střední škole získala stipendium do USA, kde si našla cestu k jedné životní "lásce" - ke keramice. V současné době spolupracuje jako překladatelka s ČVUT a vrátila se ke studiu na Univerzitě Karlově. V minulosti překládala titulky seriálů pro MTV a texty pro prestižní čínský architektonický časopis.
Kniha Dračí oči - Čarodějka je její prvotinou.


Zdroje:
o autorce, autorčina fotografie - DK.cz
obálka, ukázka - Fragment.cz
informace o knize, anotace - kniha

Odkazy:

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství FRAGMENT.
Knihu lze zakoupit zde.

4 komentáře:

  1. Tak uvidíme, určitě se na ní chystám, protože první díl jsem četla. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Hmmm, na tuhle knihu se asi nechystám, ale tvoje recenze je povedená a dobře se čte :D

    OdpovědětVymazat