neděle 7. prosince 2014

RC || Andělé všedního dne

Ahoy!
Áno, další recenze. Tuhle knížku jsem přečetla včera asi za dvě hoďky. Uch.. 2104 stran za týden a stále pokračuju, to se mi nějak zvrtlo... tak či tak, k téhle novele jsem se dostala přes mamku, která to četla, ale nakonec přestala, protože neměla čas. Tak jsem si řekla, že to zkusím já, protože námět mě dost zaujal..


"Náhoda je jen způsob, jakým Bůh anonymně vykonává zázraky." - Ale existuje vůbec Bůh?

Název: Andělé všedního dne
Autor: Michal Viewegh
Díl: -
Série: -
Nakladatelství: Druhé město
Rok vydání:
Žánr: takový neurčitý.. ze života, s trošičkou nadpřirozena
Počet stran: 124
Hodnocení obálky: 10/10


Anotace:
Pro dvaapadesátiletého Karla z pražských Nuslí je úterý 5. září 2006 posledním dnem jeho života, ale to zatím vědí jen andělé… Mladá vdova, učitel autoškoly, sebevrah a čtyři andělé — to jsou možná trochu překvapiví protagonisté nové knihy Michala Viewegha. Nejčtenější současný český spisovatel v ní s obvyklou fabulační a kompoziční bravurou vypráví příběh jediného dne, na jehož konci se tři lidské osudy spojí v jeden. Sám autor novelu charakterizuje jako „svižnou story o lidech, andělích a umírání“ či „knížku o nás všech, jejichž čas je vyměřen, a přesto se stále chováme, jako bychom tu měli být věčně“.

Děj:
Čtyři andělé. Jofaniel, Hachamel, Ilmuth, Nit-hiah. Tři lidé. Karel, Ester, Zdeněk - učitel v autoškole, vdova, sebevrah.. co mohou mít společného? Je to jednoduché - společný mají ten jeden den, 5. září 2006, jež končí smrtí.. což ale zatím vědí jen andělé..

"Posláním andělů není klást otázky, ale dávat alespoň trochu uspokojivé odpovědi. Existuje ovšem uspokojivá odpověď pro třináctiletou dívku umírající na rakovinu?"

Názor:
Řekněme to na rovinu - na knihu mám názor věru rozporuplný. Dějová linka i samotný námět mě zaujal, navíc v knize bylo víc než dost zajímavých filosofických myšlenek (opravdu víc než dost - s dvěma výroky, které jsem výše vypsala se setkáváme hned na první straně).. ale nesedl mi styl vyprávění - nejen, že jsem zastáncem er-formy, ich-forma by mi ale až tak nevadila.. ovšem co mi úplně kazilo zažitek, bylo psaní v přítomném čase. To mi prostě nesedí. Ano, u akčích scén se v knihách přítomný čas hodí, ale aby byla kniha (která navíc vůbec akční není) celou dobu vyprávěna přítomným časem.. tak to, prosím, ne. Někomu to možná sedne, ale mi opravdu ne.
Co mi taky vadilo, byly hluchá místa, kde se děj neuvěřitelně vlekl - nevěřila bych, že se taková místa dají vmáčknout i do takové knížečky se 124 stranama a textem na rozměrech 8x13 cenťáků. Tomu bych teda fabulační a kompoziční bravura, jak se píše v anotaci, neříkala.
Kromě námětu, hlubších myšlenek a opravdu nádherné obálky musím autora pochválit ještě za postavy.
Jména andělů jsem si teda musela zpětně připomínat když jsem výše psala děj (a to jsem knihu dočetla asi dvě hodiny předtím), ale osobnosti měly všechny postavy zajímavě vylíčené a promyšlené. A hlavně - originální.
Máme tu cynického anděla Jofaniela, nejstaršího Hachamela, který neustále chrlí citáty a výroky z knih či básní, Ilmuth, naivní dívku chytající milostné esemesky teenagerů a zároveň nejmladší z andělů, či Zdeňka, plánujícího pomstu (týpkovi, který mu přebral ženu) a následnou sebevraždu, nebo jeho matku Jarmilu, která si říká Kelly a věří, že je převtělený anděl.
Postavy opravdu nejsou žádné stereotypy, každý je originál s osobností, na jakou jsem ještě v žádné jiné knize nenašla. Za ty promyšlené postavy autorovi opravdu tleskám.
Takže, abych to shrnula - kniha měla klady (obálka, postavy, dějová linka/námět, myšlenky..) ale i zápory (hluchá místa, nesympatický styl psaní..), takže jí uděluju zasloužených..

Hodnocení:
70%
Kniha měla skvělý námět, zajímavý děj.. ale styl psaní mi nesedl a i v tak krátké knize bylo pár "hluchých míst"..
Nemesis Moriko

Ukázka: není k dispozici

Autor:
http://www.druhemesto.cz/userfiles/authors/5410c10ddb45a0811279181.jpgMichal Viewegh se narodil roku 1962, žije v Praze a v Sázavě. Jeho knihy vyšly v celkovém nákladu blížícím se dvěma milionům výtisků, byly již přeloženy do více než dvaceti jazyků a dočkaly se mnoha filmových a divadelních zpracování.


"Někdy si kladu otázku, zda by sebevražedné plány mohlo odvrátit setkání s lidmi trpícími nevyléčitelnou chorobou."

Zdroj:
o autorovi, autorova fotografie, anotace, informace o knize, obálka - druhéměsto.cz

Odkazy:

6 komentářů:

  1. Ty snad jenom čteš xD .. :-D
    No dobrá.. Knížka mě nijak neoslovila z tvé recenze i když je pěkná, prostě se mi ta kniha nějak nelíbí, není to chyba knihy, spíše má chyba.. :-D
    Recenze je vážně pěkná, klobouk dolů, dáváš si s tém hodně práce, ne jako já xD já na to kašlu .. xD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uch.. jo, poslední dobou čtu furt :D
      No, myslím, že je to kniha, která neosloví každého ;)
      A děkuju :)

      Vymazat
  2. Já mám rozbitej notebook, takže taky čtu clekem dost...ale musím do knihovny už totiž nemám co číst. :D
    Knížka nevypadá zas tak zle, ale já si jí nejspíš nepřečtu :)
    Pěkná rc

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zas zjistila, že když sedím u notebooku, stejně nakonec dělám jen pí*oviny a pak si stěžuju, že nic nestíhám, takže jsem teď začala víc číst *furt nic nestíhám, ale je to lepší výmluva :P* Já zas budu muset do knihovny, bo si vždycky půčím 30 knížek a pak mi tři měsíce leží na poličce a já furt čtu něco jiného :D
      Děkuju ;)

      Vymazat
  3. Knížka vypadá...dobře :) námět zní zajímavě, ale nevím, jestli bych se do ní pustila :) jinak...závidím ti čas, že stíháš vůbec číst. Já teď jen tak tak dávám dohromady povinnou četbu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)
      No, já na povinnou četbu a školu obecně docela kašlu, takže.. :D

      Vymazat