čtvrtek 11. prosince 2014

RC || Tři bratři

Ahoy!
První z recenzních výtisků od Fragmentu byla pohádková knížečka Tři bratři.. a její recenze je zde!
Mimochodem, lidičky - co tak najednou, že tu nikdo nekomentuje? Nepíšu kvůli návštěvnosti, komentářům nebo popularitě, ale když je tu najednou od pondělka jediný komentář (z dnešního odpoledne), je to takové čudné.. ona se "občas" zpětná vazba hodí. Je to moje chyba? To píšu tak, že to nikoho nebaví?
N.

 Zdeněk Svěrák – Tři bratřiNázev: Tři bratři
Autor: Zdeněk Svěrák (podle pohádky Jana Svěráka)
Ilustrátor: Václav Šlajch
Díl: -
Série: -
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2014
Žánr: Pohádka
Počet stran: 101
Hodnocení obálky: 9/10


Anotace:
Jsou tři pohádky, které by měl každý znát: O šípkové Růžence, O Červené Karkulce a O dvanácti měsíčkách. Kdo viděl film Tři bratři, ten si je touto knížkou připomene, a kdo ho neviděl, ten si je užije v nečekaném spojení. Na stříbrném plátně hraju vypravěče, který umí psát i malovat. Ale ve skutečnosti jsem výtvarné nemehlo. Všechno za mě kreslil a maloval Václav Šlajch, na jehož obrázcích si vaše oči v knížce určitě pochutnají.
Zdeněk Svěrák

Děj:
Tři bratři, každý se svou špatnou vlastností - Jan se zapomětlivostí, Pepa s horkokrevností a Matěj s nerozhodností - se vydávají do světa najít si nevěstu.. A jelikož určitě znáte pohádky O Karkulce, O Růžence nebo O dvanácti měsíčkách.. určitě víte, jak to bude dál!

Názor:
No, tuhle knížku jsem si vzala vlastně jen ze zvědavosti, film jsem neviděla - ale překvapilo mě, kolik (kladných) recenzí jsem na knihu četla. Tak jsem si řekla, že to taky zkusím - a nebyla jsem zklamaná.
Kniha byla miloučká, krásně ilustrovaná a příběh byl zpestřen filmovými písněmi. Příběh byl jednoduchý - je to pohádka, psaná pro děti, takže jsem nic jiného ani nečekala. Ale přece se říká - v jednoduchosti je krása!
Co mě ale hrozně rušilo byla úprava knížky, totiž zarování ne do bloku, jak je u knih zvykem, ale obyčejně doleva, což způsobilo, že každý řádek skončil jinde. Dětem to nevadí, ale myslím, že nejsem jediná, kterou to rušilo a způsobovalo mi to, že jsem se v řádcích ztrácela. Ale teď už stručně k jednotlivým pohádkám..
1. - Růženka. Ta se mi líbila asi nejvíc, prostě mi byla nejsympatičtější jak hlavními postavami, tak příběhem..
2. - Karkulka. Ta byla asi nejslabší ze všech tří, i písničky byly už starší. Ale pravda - hláška "vlku běž se vyskytovat někam jinam" mě opravdu rozsekala. Ale jak podotkla ve své recenzi Ellnesa, Karkulka by opravdu mohla být o trošičku starší, protože takhle to trošičku zavánělo pedofilií.
3. - 12 měsíčků. Tahle pohádka se mi taky moc líbila, i přesto, že mám v sobě odmala zakořeněné, že tahle pohádka prostě ne-e, 12 měsíčků zkrátka nemám ráda..
Takže - Knížečka byla opravdu milá (i když s fakt nepraktickým rozměrem). A pokud máte mladšího sourozence (nebo jiného příbuzného), je to skvělá volba - já třeba budu obdarovávat sestřenky :)

Hodnocení:
90%
Krásná, miloučká knížečka (i když, pravda, trochu nepraktických rozměrů), ideální pro mladšího sourozence, ale zaujme i ty "starší" :)
Nemesis Moriko

Ukázka: ZDE (.pdf)

O autorovi:
Zdeněk SvěrákPopulární český dramatik, scénárista, textař a herec. Úzce spolupracuje s Ladislavem Smoljakem (v divadle, v 70.-80. letech i jako filmový scenárista), se svým synem Janem (ve filmu od 90. let) a s hudebním skladatelem Jaroslavem Uhlířem (na písních pro děti a hudbě ke svým filmům).
Společně s Ladislavem Smoljakem a Jiřím Šebánkem vymyslel postavu fiktivního českého génia Járy Cimrmana.  Jako filmoví scénáristé se Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak podíleli na celé řadě celovečerních filmů. Je úspěšný také jako herec. Jednu z hlavních rolí ztvárnil ve filmu Kolja (natočeném podle jeho vlastního scénáře), jenž režíroval jeho syn Jan Svěrák.
Kromě písniček pro děti na hudbu Jaroslava Uhlíře psal v 70. letech pod pseudonymem Emil Synek i texty k populárním písním; asi nejznámější je Holubí dům zpívaný Jiřím Schelingerem. Od roku 1988 připravuje spolu s Jaroslavem Uhlířem pořad pro děti Hodina zpěvu, který je vysílán Českou televizí.

Zdroje:
obálka, informace o knize, ukázka, anotace - Fragment.cz
o autorovi (kráceno), autorova fotografie - Databázeknih.cz

Odkazy:
Předchozí recenze / Všechny recenze / Následující recenze

Za poskytnutí recenzního výtisku opravdu mnohokrát děkuji nakladatelství FRAGMENT.
Knihu lze zakoupit ZDE.

6 komentářů:

  1. Ami: Totálně úžasná kniha a ty obrázky! Fil je taky krásný!
    A pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se chystám film stáhnout jak nejdřív to pude (a stejně, pry má běžet na Vánoce) :D
      A děkuju :)

      Vymazat
  2. úžasná a pěkná kniha.. :-) obrázky jsou pěkné... :-)
    Recenze se ti moc povedla :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Knížka je prostě super, o tom žádná :D
      Děkuju :)

      Vymazat
  3. Neviděla jsem ani pohádku, ani jsem nečetla knížku, jen jsem ji zahlédla v knihkupectví :-) Pohádku bych viděla ráda, ale po kníže moc netoužím, přece jen, jaks napsala, tak pro mladšího sourozence.. :-) Jaká je spolupráce s Fragmentem?

    OdpovědětVymazat
  4. Ell: Jo ta velikost nic moc ;) Mně se kniha líbila, ilustrace a texty písní byly báječné! Takové zkompletování několika povedených pohádek. Hezká recenze :)

    OdpovědětVymazat