sobota 24. ledna 2015

RC || Hunger Games - Aréna smrti

"Nechť 74. Hladové hry započnou!"

 HUNGER GAMES – Aréna smrtiNázev: Hunger Games - Aréna smrti
Original: The Hunger Games
Autor: Suzanne Collins
Přeložil: Zdík Dušek 
Díl: 1. 
Série: Hunger Games
Naklsatelství: Fragment
Rok vydání: 2010 / original 2008
Žánr: dystopie, dobrodružný
Počet stran: 384
Hodnocení obálky: 9/10


Anotace:
Jmenuji se Katniss Everdeenová a posílají mne zemřít.
V troskách bývalé Severní Ameriky se rozkládá země Panem s nablýskaným hlavním městem Kapitolem a dvanácti okolními kraji.
Kapitol jim vládne krutou a tvrdou rukou. Poslušnost si udržuje kláním Hunger games - zvrácenou televizní reality show, ve které každoročně jedna dívka a jeden chlapec z každého kraje nedobrovolně bojují o život. Vítězství znamená slávu a bohatství. Prohra znamená jistou smrt.
Šestnáctiletá Katniss chce zachránit svou sestru, která byla vylosována, a nabídne svou účast dobrovolně. Dokáže přežít v divočině, když se všichni snaží o to, aby nespatřila další úsvit? Do hry o přežití se přidávají i lidskost a láska.
Hunger games začínají…
První díl světového knižního bestselleru.

Děj:
Katniss žije v dvanáctém kraji země Panem, jež se rozkládá na "troskách Severní Ameriky." Každý rok musí kraje poslat dívku a chlapce do arény v Kapitolu, vládnoucím kraji, aby s ostatními soutěžili, bojovali o přežití, pro pobavení kapitolských. Katniss se jako Splátce přihlásí dobrovolně, místo své sestry. 74. Hladové hry začínají.. kdo přežije?

Názor:
Mno..
knihu jsem nečetla poprvé - do rukou se mi díky jednomu "strejdovi" dostal omnibus Hunger Games už víc než před rokem, ještě předtím, než vypukla ona "Hunger Games mánie". Tenkrát jsem z knížky byla naprosto unešená a s klidem bych jí dala 100%. Nyní už určitě ne - i když se mi první díl líbil.
Nápad je originální a hledá inspiraci v antice, což se mi líbí. Kniha je psaná čtivě a nejsou tam nějaká "hluchá místa". I když mě to zas tak příšerně neuchvátilo, četla už jsem lepší knížky.

Kniha má i sympatickou hlavní hrdinku - Katniss dobře ví, co to znamená bojovat o přežití. Není to nějaká naivní holčička z lepší společnosti s bohatou rodinkou, která prostě jen luskne prsty a má co si zamane. Naopak - žije v dvanáctém kraji, v jednom z nejchudších. Co se mi na ní líbí, je, že je taková.. chladná, vypočítavá a má důležitější věci na práci, než jsou kluci. Její nejlepší přítel Hurikán (v originálu a filmech Gale) je prostě parťák, který jí kryje záda, ale nic víc..
ovšem je tu Peeta, druhý Splátce v Hunger Games. Co se mě týče, narozdíl od Hurikána, jsem ho opravdu neměla ráda. Byl mi odzačátku strašně nesympatický a to se prostě nezměnilo. Chlapec s chlebem prostě ne-e.
Z vedlejších postav jsem si taky oblíbila Cinnu či Routu - a i když je to trochu divné, tak Haymitche.
Kniha má taky pěknou, jednoduchou obálku (i když.. když zblízka prozkoumáte reprodrozda, všimnete si, že ta jeho hlava je nějak čudná.. nebo to připadá jen mi?), které není co vytknout.

Abych to shrnula - dobrý námět, celkem čtivě napsané, docela fajn postavy (až na Peetu), hezká obálka.. chytne vás to, ale po dočtení.. nic z čeho byste si kecli na zadek a čuměli hodinu do stěny to není..

Hodnocení:
89%
Nemesis Moriko

Ukázka: není k dispozici

Autor:
Suzanne CollinsSuzanne Collinsová se tvorbě pro děti věnuje už od roku 1991, kdy začala psát scénáře k televizním pořadům pro děti, například Clarissa Explains it All nebo Clifford´s Puppy Days. Několik pořadů, na nichž se autorsky podílela, bylo nominováno na prestižní televizní cenu Emmy.
Při práci na dětském pořadu Generation O! se setkala se spisovatelem Jamesem Proimosem, který ji přemluvil, aby zkusila napsat také nějakou dětskou knihu.
Když jednoho dne listovala Alenkou v Říši divů, napadlo ji, že venkovské prostředí příběhu se musí dětem, které podobně jako ona vyrostly ve velkoměstě, zdát neuvěřitelně vzdálené. Ve městě, jako je New York, se přece spíš než do králičí nory můžete propadnout do kanalizace. A když se vám to stane, jen těžko se ocitnete uprostřed čajového dýchánku. Co byste tam místo něj tak mohli najít? Právě o tom pojednává její prvotina, The Underland Chronicles (Podzemní kronika).
Suzanne Collinsová žije v Connecticutu společně se svojí rodinou a dvěma divokými kočkami, které se usadily na jejich zahradě.

Zdroje:
obálka, ukázka - Fragment
informace o knize, anotace - kniha
o autorce, autorčina fotografie -  Databázeknih.cz

Odkazy:
Autorka / Databázeknih.cz
Kniha / Databázeknih.cz
Předchozí recenze / Následující recenze / Všechny recenze
RC || Hunger Games - Vražedná pomsta (in progress)
RC || Hunger Games - Síla vzdoru (in progress)

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství FRAGMENT!
Knihu lze zakoupit ZDE.

12 komentářů:

  1. HG je hodně slavná trilogie a ještě dlouho bude, i když jsem ji měla tu čest přečíst už to je pár měsíců, stále jse jí nepřišla na chuť :/ Nevím, zkrátka mi ten příběh nějak nesedne. Mnohem rychleji jsem se zamilovala do Divergence než do Hunger Games.Peetu jsem měa ráda hlavně ve filmu, kde ho zahrál Josh Hutcherson. Jakožto dlouho dobý fanoušek Joshe, jsem ho v roli přímo žrala, i když mu blond nesluší :D.

    OdpovědětVymazat
  2. Já HG četla taky ještě před vypuknutím "slávy" této série. Já knihu dokonce četla myslím hned po vydání a hodně se mi líbila a i když jsem si dávala nedávno četla znovu, pořád se mi líbila. Ne na těch sto procent, ale stále je to originální, skvělá, čtivá kniha, která je pro mě hodně. :) super recenze :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já Hunger games ještě nečetla, ale chystám se na to, protože se mi to líbí. Filmy jsou super, takže se snad dostanu i ke knížce :) Ty nemáš ráda Peetu? :O Ale u mě to bude asi spíš tím hercem, než postavou :D :3

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělá recenze :) Já jsem první díl HG četla až teprve nedávno a teď lituju, že jsem téhle sérii nedala šanci už dříve, protože je vážně povedená :)

    OdpovědětVymazat
  5. Já jsem si na rozdíl od tebe Katniss moc neoblíbila, vlastně většina postav mě minula, ani k jedné jsem si neutvořila pořádný vztah. Spíš jsem HG četla, protože to četli všichni a všem se to líbilo, takže jsem usoudila, že to za to stojí. A netvrdím, že to je špatná knížka, ale za mě by to bylo maximálně 80%, kniha mě celkově minula... Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  6. Tahle série je hodně originální, ale moc mi nesedl ten styl psaní, což mě docela mrzí. Na druhou stranu jsem to všechno přečetla a nacházela jsem tam i úseky, ve kterých jsem se od čtení nemohla odtrhnout. :)
    Peeta mě taky nesedl... Nesnášela jsem ho prostě! :D Já měla ráda Hurikána. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Styl mi docela vyhovoval, i když mám radši er-formu a chvilkama jsem se taky nemohla odtrhnout, ale naopak tam byly i pasáže, kde jsem se docela nudila..
      A Hurikán je prostě nejlepší! :D

      Vymazat
  7. Souhlasím s tebou. Nepřijde mi to jako kniha, ze které bych si sedla na zadek. Vlastně...Mě osobně docela dost zklamala. Možná je to tím, že jsem dříve viděla fil, opravdu nevím, ale kniha mě nijak zvlášť nechytla. A jinak jsem ti chtěla napsat, že u mě na blogu probíhá jakési promazání SB, tak pokud chceš zůstat, mrkni se tam. :

    OdpovědětVymazat
  8. Já jsem od této knihy očekávala víc než jsem od ní "dostala", filmy se mi strašně líbily, ale první díl knížky..no, přesně, četla jsem i lepší.
    Skvělá recenze :)
    PS: Já jsem knížka ohodnotila ještě méně procenty než ty.. :D

    OdpovědětVymazat
  9. Docela s tebou musím souhlasit. Nedávno jsem HG četla a nepochopila jsem co na ní jiní vidí. Knížka je pěkná, jak ty tu popisuješm souhlasím. Je to pěkné čtení, ale přesně, nic z čeho bych si doslova sedla na zadek a trčela nad tím klidně celý den.

    OdpovědětVymazat
  10. První díl jsem četla a pak i druhý díl, mě se tato trilogie líbí a nic bych skoro nevytkla :) Hezká recenze. A souhlasím že jsou ale i hezčí knížky :)

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj :). Tuhle trilogii jsem "přelouskala" asi před rokem a prvnímu dílu bych dala podobně procent jako ty :3 :D. Mám ji ráda a pokud si pamatuji, četla jsem ji s chutí :D XD... Mám ráda stejné vedlejší postavy jako ty (Haymitch, Cinna, Routa) a taky Cetkii :D. Ale oblíbila jsem si Peetu :D. Myslím, že by se mi líbil i v realitě :D, je mi dost sympatickej atd. :D Naopak, Hurikána jsem měla ráda hlavně v prvním díle, a pak se mi zhnusil... Je dle mě takovej chladnej, necitlivej, a lezl mi místy krkem (hlavně pak, ve třetím díle)...

    karolina-kahounova.blog.cz

    OdpovědětVymazat