středa 29. října 2014

RC || Bratrstvo - Otroci ze Sokora

Ahoy!
Tak tady je první slíbená recenze, jedná se o čtvrtou knihu série BRATRSTVO od Johna Flanagana, známého autora Hraničářova učně :)
A jak se mi kniha líbila? Pojďte se podívat!


Bratrstvo 4 - Otroci ze Sokora

Název: Bratrstvo, kniha čtvrtá - Otroci ze Sokora
Original: Brotherband, book four - Slaves from Socorro
Autor: John Flanagan
Přeložil: Milan Pohl
Díl: 4.
Série: Bratrstvo (Brotherband)
Nakladateltství: Egmont
Rok vydání: 2014, original 2014
Žánr: Fantasy, dobrodružné
Počet stran: 447
Hodnocení obálky: 10/10

Anotace:
Čtvrtým svazkem série Bratrstvo se oblíbený autor John Flanagan opět vrací do světa Skandijců a námořních plaveb.
Nové dobrodružství začíná pověřením Hala a posádky jeho Volavky, aby sloužili coby námořní hlídka ve vodách spřáteleného Araluenu. Hal, Stig, Thorn a ostatní Volavky vyplouvají na moře s nečekanou novou členkou posádky na palubě. Nepřítel z minulosti se však vrací a Volavky musejí podniknout nebezpečnou cestu do Sokora, aby zachránily skupinu zajatých Araluenců před otroctvím. A přestože mohou tentokrát počítat s neocenitelnou pomocí araluenského hraničáře, není vůbec jisté, jak se jim podaří těžký úkol zvládnout.

Děj:
Hal a ostatní Volavky se po několika klidných měsících v Hallasholmu vydávají k pobřeží Araluenu, jako nová pobřežní hlídka. Hned po jejich příjezdu vesnici kousek od místa kde kotví napadnou otrokáři. Volavky se vydávají pronásledovat starého soka a začíná nebezpečné dobrodružství, při kterém půjde o život i přes pomoc araluenského hraničáře..

Názor:
Když jsem knihu spatřila v knihovně na poličce s novinkama, vyskočila jsem radostí skoro metr do vzduchu - ona knihovna nepatří zrovna k nejobsáhlejším.. Tak či tak, knihu jsem zhltla za den a rozhodně toho nelituji. Kniha obsahuje obvyklou dávku Flanaganova geniálního sakrastického humoru a o akci taky není nouze. Hal a ostatní pronásledují starého nepřítele, který se dal na otrokářskou dráhu, až do Sokora, aridského města, které je trhem s otroky proslulé, aby osvobodili araluenské zajatce.. a to rozhodně nebude snadné. Děj je skvěle napsaný, viděla jsem všechno prakticky před očima. Ale jednu věc bych vytkla - možná tam bylo až trochu moc "náhod", takové to deus ex machina, ovšem nebylo to tak hrozné jako v Královské Hraničářce.
Postavy byly taky realisticky vykreslené, stejně jako v minulých dílech jsem si nejvíce oblíbila Hala, Thorna a Ulfa s Wulfem. Oproti minulému dílu jsem však neměla moc ráda Lydii, v tomhle díle mě celkem štvala. A taky - opravdu jsem neměla ráda záporáky, což se v mém případě zas tak často neděje. Pokud bych měla mít nějakou výtku k postavám.. no, ovcenila bych více prostoru pro Gilana, připadalo mi, že je ho tam celkem málo.
Co se týče stylu psaní, jak už jsme zvyklí, čekala nás klasická er-forma, která příběhu krásně seděla stejně jakou naprosto fantastická obálka..

Hodnocení:

95%

-5% za ty "náhody"  a ten chybějící prostor pro Gila.
Nemesis Moriko

O autorovi:
John Flanagan se proslavil dobrodružnými romány ze série Hraničářův učeň a Bratrstvo, kterých se po celém světě prodalo přes 8 milionů výtisků. Jeho knihy vycházejí ve více než stovce zemí a pavidelně se objevují v žebříku bestsellerů podle New York Times i jiných médií a získaly řadu nominací a cen za literaturu pro děti i mládež. John, bývalý scénárista televizních seriálů a reklam, žije se svou ženou na přímořském pobřeží australského Sydney.

Ukázka: Tady (.pdf)

Zdroje:
autorova fotka - Databázeknih.cz
anotace, o autorovi, informace - kniha
ukázka, obálka - Egmant

Odkazy:
Předchozí recenze / Všechny recenze / Následující recenze
Recenze Královské hraničářky (12. díl HU)

7 komentářů:

  1. Super, ale raději jsem musela vynechat obsah, protože jsem na 22 druhé stránce a nechcu vědět o čem to je :D Jinak uvidíme ako se to bude vyvíjet :D
    En

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D
      Stejně je v tom obsahu asi tolik, co v anotaci xD

      Vymazat
  2. Já vím :D Ale stejně xD Nechci si kazit zážitek
    En

    OdpovědětVymazat
  3. Četla jsem zatím jenom první dva díly, takže recenzi jsem nečetla, spíš tak prolítla očima hodnocení a názor. Vypadá to zajímavě... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Já ti knihu můžu jen doporučit, protože je opravdu povedená! :)

      Vymazat
  4. Já knihu ještě nečetla, takže nemůžu posoudit. Co vím ale jistě, že se mi to nebude líbit....Lydie, aneb, ta jejíž jméno nesmíme vyslovit....To je něco....grrrr....(vzteklé vrčení, kdyby někdo nepoznal :D) Já si nemůžu pomoct, ale takhle postava je mi z duše odporná.

    Největší chyba, kterou mohl Flanagan udělat je nacpat mezi 8 postpubertálních kluků jednu pěknou holku. O-D-S-T-Ř-E-L-I-T! Navíc ještě takovou, jako je právě Lydie...

    Upřímně, co si budeme povídat, proti jeho ženským postavám (datujme tak rok 2013-2014) jsem prostě vysazená, ať je to Maddie nebo Lydie, vždycky mi to tu knížku zkazí, a ještě VĚTŠÍ chyba, než vytvářet pochybné ženské postavy je používat ty staré....

    Nééé, Gilana nééé...moje oblíbená postava a strčí ji do něčeho jako je Bratrstvo. Nechci nikoho urazit, ale Bratrstvo je oproti HU jen pohádka před spaním pro malé dětičky, ale Hu..to je Příběh (ano, příběh s velkým P....samozřejmě vyjma 12. dílu...ten se nepočítá....od teď! )

    OdpovědětVymazat