neděle 19. října 2014

RC || Kouzelný atlas, putování časem - Egypt, V nitru pyramidy



Egypt: V nitru pyramidy

Název: Egypt - V nitru pyramidy
Autor: Veronika Válková
Ilustrátor: Petr Kopl
Díl: 7.
Série: Kouzelný atlas, putování časem (Dobrodružné výpravy do minulosti)
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2013
Žánr: fantasy, dobrodružné
Počet stran: 176
Hodnocení obálky: 6/10



Anotace:
Ušlechtilé srdce a síla lva nechť Duši Réovu doprovodí k bílým zdem - zesnulý Velký bůh nesmí zemřít! Sachmet tě volá!
Tento záhadný vzkaz předala Báře ve snu kočičí bohyně Bastet. Pátrání po jeho smyslu přivede Báru, lovce Maimose a jeho bratra Nefriba nejen na stopu spiknutí proti egyptskému vládci, ale nakonec do samotného nitra pyramidy..

O ději:
Knížka se v podstatě odehrává v jedinném dni, což je pro tuto sérii typické. Bára má totiž kouzelný atlas, který ji přenáší do minulosti a když se navrátí zpět, neuběhne ani vteřina. Tento díl začíná v nové škole, kterou Bára nesnáší, jelikož se přestěhovali a nikoho tam nezná. Bára se vrací domů a okamžitě se pomocí atlasu vydává na svou další cestu.
V tomto díle se dostává do Egypta, v období Staré říše. Toto je zřejmě Bářina zatím nejdelší výprava, jelikož v Egyptě stráví bezmála čtvrt roku. V Egyptě potkává bratry Maimose a Nefriba a v Bastetině chrámu v podstatě usne a pravděpodobně se jí zdá, jak k ní promluvila Bastet (viz. anotace). Společně s Maimosem a Nefribem se vydají do Bílých zdí, aby odhalili význam Bastetiných slov. To je asi tak všechno k ději, více se dočtete v knize..


Můj názor:
Podle mne se autorka neustále zlepšuje. První díl příběhů o Báře není nic moc. I když.. druhý je docela dobrý.. Další dva díly jsou takové průměrné, ale ty nejnovější tři, které vyšly u nakladatelství Garda (předtím vycházely u Fragmentu) už mají trochu více něco do sebe. Alespoň v tomto díle se už Bára chová alespoň trochu přiměřeně svému věku.
Celý příběh se mi líbil a dobře se četl, další hlavní postavy - Maimose a Nefrib mi byli sympatičtí, příjemní, nepůsobili nijak uměle, (což se občas u knih stává a mi to neskutečně vadí..), samozřejmě nechyběla "záhadná zelenooká kráska" která Báru tahá z malérů, tentokrát se jménem Meritbastet nebo Meritsachmet. Kniha splnila všechna má očekávání a můžu ji doporučit k přečtení, ale je spíše pro mladší čtenáře, alespoň mi to tak připadá.. Tento díl je podle mne jeden z nejpovedenějších dílů celé série.

Hodnocení:

80%

Nemesis Moriko
Ukázka:
Teď Bára mohla pozorovat krokodýla na vlastní oči, ne v televizi, a měla z toho malou radost. Jestli totiž krokodýl toho lovce zakousne, určitě si ho schová na horší časy, nezačne ho žrát rovnou, jelikož předtím bude muset ulovit ještě druhý chod, tedy Báru. A dřevěným pádlem, které spolu se sítí, lukem a toulcem s šípy leží na dně lodi, ho asi Bára nezdolá. Možná by si mohla přichystat ty šípy, ne že by je zrovna střílela z luku, ale třeba by tím šípem mohla krokodýla píchnout do oka, až se bude sápat do člunu.
Pěna rudla čím dál tím víc a vlnobití přestávalo být tak divoké. Krokodýl a lovec - nebo minimálně jeden z nich - už umdlévali. Pořád se však nedalo odhadnout, kdo z nich krvácí.
A pak zápas skončil.
(strana 17)
O autorce:
VERONIKA VÁLKOVÁVeronika Válková vystudovala latinu a historii na Filosofické fakultě University Karlovy a už během studií začala učit na šestiletém Gymnáziu Na Pražačce, kde působí dodnes. Na spisovatelskou dráhu vstoupila dnes už kultovním fantasy románem Wetemaa, který sama ilustrovala. Krom toho je autorkou řady populárně naučných článků, šesti učebnic dějepisu a čtyř metodických příruček k nim, které vydala v SPN. Kvůli práci na učebnicích ležel první díl Bářiných dobrodružství v šuplíku od roku 2002, protože na něj prostě nebyl čas...
Kromě psaní je Veroničiným velkým koníčkem cestování. Sama, s Pražským studentským orchestrem, ve kterém za studií léta hrávala na kontrabas, se studenty nebo jako profesionální průvodkyně procestovala prakticky celou Evropu a kus Asie. Nejraději se vrací na Island. Ráda občas usedne ke klavíru, baví ji makrofotografie, kreslení a vyšívání, vulkanologie, etymologie a spousta dalších věcí.
Zdroje:
o autorce, autorčina fotografie - www.kouzelnyatlas.com
anotace, ukázka, informace o knize - kniha
obálka - Databázeknih.cz

Odkazy:

Žádné komentáře:

Okomentovat