středa 29. října 2014

RC || Volání sirény - Prokletí

Ahoy!
Využívám posledního dne podzimních prázdnin a tak tu zveřejnuji již třetí recenzi :) Jedná se o druhý recenzní výtisk od FRAGMENTU, Volání sirény - Prokletí, což je kniha, která je nyní na blozích hodně recenzovaná..


Volání sirény - ProkletíNázev: Volání sirény - Prokletí
Autor: Michaela Burdová
Ilustrátor: Michaela Burdová
Díl: 1.
Série: Volání sirény
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2014
Žánr: fantasy, romantika
Počet stran: 280
Hodnocení obálky: 8/10

Anotace:
Překoná pravá láska staletí, smrtící nenávist a dávné prokletí?
Larissa je siréna. Už stovky let jí moře přikazuje zabíjet muže. A ona tak činí. Touží však z tohoto bludného kruhu uniknout. Je rozhodnuta udělat pro to cokoliv. Svojí krásou ovládne černomága Liama, a ten se do ní bezhlavě zamiluje. Nabídne jí dohodu: pokud se stane jeho ženou, pomůže jí zpřetrhat pouta, která ji spojují s nemilosrdným mořem. Larissa souhlasí.
Cestu jí však zkříží Derren. Je to první muž, který jí neleží u nohou a odolává jejímu uhrančivému půvabu. Jeho odtažitost začne Larissu přitahovat a ona není schopná se svým citům bránit. Dokáže si vybrat toho pravého? Bude ochotná obětovat lásce třeba i svoji nesmrtelnost?

Děj:
Larissa je siréna a na přání moře už téměř dvě tisícileté zabíjí muže. Touží však po svobodě, takže uzavře dohodu s černomágem Liamem - stane se jeho manželkou a on ji osvobodí od prokletí. Objevuje se ale i Derren, Liamův ještě temnější bratr, který Larissu - jak se zdá - nenávidí a Larissu začíná čím dál víc přitahovat.. moře si ale žádá další oběti! Co všechno je Larissa ochotna obětovat?

Názor:
Jedná se o knihu, jejíž klady bych spočítala na prstech jedné ruky zatím co o jejích záporech by se dalo mluvit hodiny. Nakonec jsem se rozhodla, že použiju komentář, který jsem psala na Databázi knih..
Od knihy jsem nic moc nečekala, jelikož jsem četla nemálo negativních názorů. Ale i tak mě zklamala. Ano, dobrý námět a pár chvil, kdy mě kniha i bavila, ale celkově jsem z ní měla dojem nepovedené pohádky neúspěšně zabalené do pár "temných a děsivých" scén, které by měly zaujmout starší čtenáře. Prostě, kniha měla nevydařené charaktery, ani jeden mě nezaujal a když už, tak ne dlouho. Všichni hrozně měnili názory, jednou tak podruhé naopak. Děj taky za moc nestál. A co mě štvalo nejvíce - prostředí. Čekala jsem nějaký alternativ world, ale Anglie ve středověku? No, budiž, to by mi nevadilo - ale jen v případě, že by autorka o středověku alespoň NĚCO věděla. Oblečení, chování, města, lidé.. nic z toho nebylo středověké. Sakra, středověk byl dobou neustálého bezmyšlenkovitého pánbíčkování a já v celké knize našla ani ne dvě narážky na Boha a ještě dotaz jako "jseš věřící?" Okey, chápu, černomág nemusí věřit v Boha, ale ve středověku by se tak alespoň měl tvářit, ne? Nebo oblékání a tak obecně vzhled. Šaty, které autorka popisovala a které byly na ilustracích byly vše možné, jen ne středověké. Taky si nedokážu představit, že by na nějaký středověký "bál" někdo šel s drdolem nebo žena nosila u pasu dýku, když jde na trh.. sakra, vždyť když chce psát ve středověku, měla by o tom alespoň něco vědět - já sama o středověku moc nevím, ale tohle mě prostě praštilo do očí. A ani jména nebyly zrovna anglické. Liam, Thomas a Rose jo, Magdalena a Lisbeth budiž taky.. ale Engas, Larissa, Derren..? Angus nebo Darren by byly normálnější a zní to skoro stejně, tak proč ten zatracený fantasy nádech ve jménech? .. Larissu ještě chápu, přecejen to byla siréna a tak.. ale prostě to bylo takové nedomyšlené.
Co se stylu psaní týče, ten byl celkem příjemný, er-formu mám nejradši. Ale co mě deptalo byl abnormální výskyt nemístných vykřičníků. Prostě mě tam vadili, rušily mě a působily na mě dojmem, že se autorka snaží zdůrazňovat věty, které prostě zdůraznit třeba není. A na závěr - konec měl být asi náhlý a šokující, ale podle mě to moc nevyšlo. Byl spíš uspěchaný a umělý. Takže to taky body nepřidá.
Za mě tak 18% - Moc dobrý nápad, pár okamžiků, kdy mě kniha i bavila.. ale víc nic.
I když, abych se přiznala - z nějakého "knižního masochismu" nebo jak to říct, si plánuju přečíst i druhý díl, jestli/až vyjde. I kdyby jen kvůli tomu, abych měla na co nadávat si stěžovat.

Hodnocení:

18%

Kniha mě velmi zklamala i přes mé nízké očekávání.. ale za nápad a některé povedenější pasáže si kniha zaslouží alespoň těch necelých 20%..

Nemesis Moriko

Ukázka: TADY

O autorce:
Michaela BurdováMichaela Burdová se narodila v roce 1989 v Příbrami a vyrůstala v malé vesničce u Sedlčan. Miluje rekreační potápění a zvířata, ráda čte, a to především fantasy literaturu. Ke psaní ji přivedl její velký koníček kreslení. Jejím literárním debutem se stala v roce 2008 fantasy trilogie Poselství jednorožců, první díl začala psát už v šestnácti letech. Třetí díl Záchrana Lilandgarie se umístil na 3. místě v ceně dětí ankety SUK za rok 2009. S celou trilogií se potom umístila mezi dvaceti nominovanými knihami na Zlatou knihu 2010 a také mezi dvaceti nominovanými autory. Trilogie Poselství jednorožců prorazila i do zahraničí a koncem roku 2010 vyjde v srbském nakladatelství Evro Giunti.

Zdroje:
anotace - kniha
obálka, ukázka - stránky nakladatelství Fragment
o autorce, autorčina fotografie - Databázeknih.cz

Odkazy:

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství FRAGMENT.
Knihu lze zakoupit ZDE.

8 komentářů:

  1. Je fakt, že já jsem u mé recenze na tuhle knihu vydedukovala ty klady, no. Ale tvoje recenze je dost povedená. V některých věcech souhlasím, v některých mám trochu jiný názor, ale taky si někdy přečtu další díl, i když si od toho nic moc neslibuju :)
    Pěkná recenze!
    A skvělý blog! Strašně se mi líbí to pozadí!! Sice se mi kvůli němu trochu hůř čte, protože jsem uchvácená těmi obrázky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každý máme v něčem jiný názor :D Děkuju :))
      Mi se to pozadí taky hrozně líbí :D Původně jsem chtěla dát tu stránku neprůhlednou, aby ty obrázky nerušily.. ale nějak se mi to tak nelíbilo xD

      Vymazat
  2. Knížku jsem nečetla, tak že to nemůžu posoudit, ale musím říct že se nějak všichni zbláznili. Kam se kouknu tam vidít Volání Sirény, což je docela směšné. Já osobně si čtu všechny recenze a až pak objednávám. Ale ted mám z knihy divné pocity. Líbí se mi anotace ale když čtu názory tak je to divné, a i když má některé klady tak má i zápory a těch je docela hodně.
    Nemesis, ty mě mateš xD
    PS. Jsem Kikča, píšu ti z mého nově založeného blogu.. :-D Což se taky počítá do obíhání ne? :-D Doufám že jo protože znova komentář a ještě k tomu tak dlouhej psát nehodlám.. :-D Kikča - http://kiiikiseek.blog.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě právě kniha taky zaujala podle anotace, ale zase jsem četla spousty nepříliš pozitivních nebo i úplně negativních názorů (co já vím, jediný pozitivní jsem viděla u Kessi).. ale řekla jsem si, že to zkusím - a navíc mě taky trošku doráželo, jak všichni četli sirénu :D :)
      Matu tě? :D To já ráda ^^
      Okey, beru na vědomí :D Za obíhání se to určitě počítá :))

      Vymazat
  3. Teď jsem tak v půlce Sirény a docela mě baví... Ten středověk mě taky vadí, kniha mi taky málo "středověká"... alespoň ne realisticky... autorka si s tím měla trochu lépe pohrát...

    Mirime

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)
      Právě ten ne-středověk mě na té knize štval nejvíce.. ono to prostě nebylo realistické ;)

      Vymazat
  4. Ahojky, omlouvám se, že komentuji se zpožděním, ale předtím mi nefungovaly komentáře a pak jsem toho měla hodně do školy, tak se sem dostávám až teď...

    Huh...no, tohle byla první recenze na Sirénu, kterou jsem četla....asi si vygooglim další, jak to tak vidím...

    Můj názor na knihu je smíšený, ale nebudu zastírat a veřejně přiznávám, mě kniha překvapila. Obsah knihy jsem protentokrát vůbec neodhadla a to já se většinou chytám...
    První věc, která mě na knize ale odradila, je spojení se současností, skutečným světem a právě historickou Anglií. Zdá se, že naše nadpřirozené romanci chybělo nadpřirozené prostředí...já jsem ho prostě postrádala...

    No, nebudu to dál rozebírat, časem chci taky vydat recenzi, každopádně děkuji za inspiraci... :)

    OdpovědětVymazat
  5. Taky se mi ta knížka moc nelíbila... Vlastně jsem to dočetla jenom z nudy:')
    Žádná z postav mi k srdci nepřirostla a dialogy mi přišly takové moc primitivní.
    A ten 'středověk'...ugh xD Autorce spíš vyhovovalo psaní o fiktivních zemích, kde si mohla navymýšlet skoro co jen chtěla a nejspíš jí nedošlo, že ve středověku se do lesa na pikniky příliš nechodilo. Dostalo mě jak Míša ještě na konci poděkovala svému - nejspíš - příteli za 'postřehy a znalosti z období středověku' (tak to tam fakt bylo:DD). Vybrala si špatného člověka asi.
    Docela mě taky zaráželo, jak tam chladnokrevně vraždili snad pět lidí týdně a nikdo nepojal nejmenší podezření.
    Nejrealističtější konec knihy by podle mě byl, že oba bratry upálili na hranici (za čarodějnictví), nebo pověsili (za vraždu, pardon vraždy) a Larissu strčili do takové té klece, co visívaly na hradbách a časem vás tam oklovaly vrány (za cizoložství), nebo opět upálili na hranici. (ok, to jsem trochu přehnala :D)
    Těšila jsem se na ilustrace, které mě (zase a opět) ohromně zklamaly, těch pár černobílých malůvek za to fakt nestálo. A ani se mi příliš nezamlouvaly...ale snaha byla.
    Jinak nápad to byl moc moc dobrý, škoda jen, že nenapadl někoho jiného.

    Omlouvám se, za ten výlev kritiky, fakt mě ta kniha zklamala a tohle byl první blog s recenzí na ni, na který jsem narazila. Svůj vlastní zatím moc nevedu a potřebovala jsem to ze sebe někde vypsat, jelikož by moje makovice nejspíš za chvíli vybuchla pod tlakem názorů, které nemám komu sdělit :'DD

    OdpovědětVymazat